TR

ITSO Başkanı Çelik: Haziran ayında ihracatımız %17,5 arttı (04.07.2023)

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Haziran ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Mayıs ayında yakalanan ivmenin Haziran ayında da devam ettiğini belirten Başkan Çelik, 56 milyon 645 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiğini ifade ederek geçen yıl ve bu yılın aylık ihracat rakamlarında ilk kez bu seviyeye ulaşıldığını söyledi.

Isparta’nın Haziran ayı içerisinde gerçekleştirdiği ihracat rakamları belli oldu. Buna göre 1-30 Haziran 2023 tarihleri arasında 56 milyon 645 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. 2022 yılının aynı döneminde ihracat geliri 48 milyon 193 bin dolar değerindeydi. İhracat rakamlarını kamuoyu ile paylaşan ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, “Isparta’mızda 56 milyon 645 bin dolar değerinde ihracat gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,54 oranında artış oldu. Geçen yıl ve bu yılın aylık ihracat rakamlarına baktığımız zaman ilk kez 56 milyon dolar seviyesine ulaştık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Isparta olarak ihracata yönelik yaptığımız çalışmaların meyvelerini toplamaya başladık. İnşallah yolumuza yeni ve daha büyük hedeflerle devam edeceğiz. Tedarik zincirinde ve hammadde konusunda yaşanan sıkıntıların hafiflemesiyle birlikte ihracatçımız rahat bir nefes aldı.” dedi.

Ekonomi Kampusu bünyesinde hizmete açılan İhracatı Destekleme, Dijital Ticareti Geliştirme ve Destekleme Ofisi sayesinde ihracata yönelik önemli katkılar sunacaklarını ifade eden Başkan Çelik, ekonomik gelişmede orta ve uzun dönemli hedef ve stratejilerin öneminden bahsetti, mevcut pazarları kaybetmeden yeni pazarların değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İhracat rakamlarını paylaşan Başkan Çelik açıklamasına şöyle devam etti; “İhracat rakamlarını sektörel olarak ele aldığımızda yaş meyve ve sebze sektörü haziran ayında da birinci sırada yer aldı. Yaş meyve ve sebzede geçen yıl haziran ayında 18 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşirken bu yıl 29 milyon 251 bin dolar ihracat gerçekleşti.

İhracatta öne çıkan diğer sektörlerimizde ise durum şöyle; Madencilik ürünlerinde 7 milyon 162 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 3 milyon 197 bin dolar, mobilya kağıt ve orman ürünlerinde 2 milyon 560 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde 2 milyon 475 bin dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünlerinde 1 milyon 953 bin dolar, halı sektöründe 1 milyon 726 bin dolar, su ürünleri ve hayvansal mamullerinde 1 milyon 697 bin dolar, meyve sebze mamullerinde 1 milyon 577 bin dolar, iklimlendirme sanayiinde 1 milyon 387 bin dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdik.

Buna göre ilk 5 sektörümüzü; Yaş meyve ve sebze, madencilik ürünleri, hazır giyim ve konfeksiyon, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri oluşturdu.

Haziran ayında ihracat yapılan ülkeler arasında en ön sırada Almanya bulunuyor. Almanya’ya haziran ayı içerisinde 21 milyon 451 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. ABD’ye 5 milyon 280 bin dolar,  Çin’e 3 milyon 879 bin dolar,  İtalya’ya 3 milyon 582 bin dolar, İspanya’ya ise 3 milyon değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu ilk 5 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamımız 37 milyon 203 bin dolar değerindedir.

Yine bu yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamlarına baktığımız zaman; Ocak ayında 31 milyon 486 bin dolar, Şubat ayında 28 milyon 188 bin dolar, Mart ayında 39 milyon 13 bin dolar, Nisan ayında 20 milyon 133 bin dolar, Mayıs ayında 35 milyon 51 bin dolar Haziran ayında ise 56 milyon 645 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Toplamda 220 milyon 519 bin dolar ihracata eriştik. Dış ticarette belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmamıza katkıda bulunan sanayici ve ihracatçılarımızla birlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.