TR

ITSO VE ITB HEYETİ ELMA ÜRETİCİLERİYLE BULUŞTU (18.10.2023)

Türkiye’de her 4 elmadan 1’inin yetiştiği Isparta’da elma hasadı devam ediyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Metin Çelik, Isparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Hüdai Şahin ve beraberindeki heyet Senirce’deki elma üreticilerini ziyaret etti.

ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, ITB Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, ITSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şakir Uygun ve Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Demiralay;  elma hasadı sebebiyle Öz-Bay Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu ve Paketleme İşletmecileri Sait Bayındır, Özge Öztürk ve Yunus Öztürk, ISVAK Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Alaybeyoğlu, Yer Gök Elma İşletmecisi Veli Gök ve Ali Bayındır Soğuk Hava Deposu Sahibi Mehmet Bayındır ile bir araya gelerek elma sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BAŞKAN ÇELİK: ELMA İHRACATIMIZDA ÖN SIRALARDA YER ALIYOR

Elma sezonunun bol bereketli geçmesini dileyen ITSO Başkanı Metin Çelik, “Hasadımızın devam ettiği şu günlerde elma üreticimizin yanında olalım istedik. Elma, meyve cenneti Isparta’mızda çok önemli bir yere sahip. İhracatımızda da ön sıralarda yer alıyor. O yüzden hem hasadımızı yerinde incelemek hem de üreticilerimizin sorunlarını ve taleplerini dinlemek için buradayız. İnşallah üreticimiz istediği verime ulaşır, istediği fiyatlara satışını yapar. Ciddi bir emekle bu ürünler yetiştiriliyor. İnşallah emekleri boşa gitmez, çalışmalarının karşılığını görürler. Elma sezonunun hayırlı olmasını diliyor bereketli bol kazançlar temenni ediyorum.” dedi.

BAŞKAN ŞAHİN: BU YIL ELMADA KAYIPLARIMIZ VAR

Elmanın, Isparta ekonomisini oluşturan temel ürünlerden biri olduğunu ifade eden ITB Başkanı Hüdai Şahin ise hasat dönemine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “Isparta elması, ekonomimizin temeli. Elmada bu sene hem mutluluğu hem de üzüntüyü aynı anda yaşıyoruz. Mutlu olmamızın sebebi; Türkiye’nin birçok yerinde elma yetiştirilmesine rağmen Isparta elması kalitesiyle öne çıkmış, tescillenerek coğrafi işareti almıştır. Üzüntülüyüz; çünkü bu sene doğa şartlarından dolayı elmamızda kayıplarımız var. Dolu zararı gören bölgelerimiz var. Aynı zamanda büyüme döneminde havaların sıcak geçmesi nedeniyle elma boyutlarında bir küçülme var, ideal boyutuna ulaşamadı. Bu da bizim bir verim kaybımız olmaktadır. Bu yıl tahmini rekoltemiz yaklaşık 800 bin ton. Depolarımızda ise yaklaşık 600 bin tonluk kapasitemiz var. Elma sezonunda üreticilerimize, üyelerimize, ihracatçılarımıza ve tüccarlarımıza bereketli, kazasız belasız bir sezon diliyorum.” şeklinde konuştu.