TR

Başkan Çelik: Turizm altyapımızı güçlendirmeliyiz (04.12.2023)

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, Üniversiteler, Kamu Kurum ve Kuruluşların desteğiyle Gökkubbe Fuar Alanında Isparta 1. Turizm ve Gastronomi Fuarının açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan ITSO Başkanı Metin Çelik, turizm sektörünün ekonomide ve istihdamda etkin rol oynadığını belirterek, turizmden daha fazla pay alabilmemiz için altyapımızı güçlendirmemiz gerektiğini söyledi.

Açılış programına Vali Aydın Baruş, Moldova Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor, TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı, Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Keskin, ITSO Başkanı Metin Çelik, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Isparta, Antalya ve Burdur illerinin oda ve borsa başkanları, turizm ve gıda sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“Turizm, hem şehirlerin hem de ülkelerin ekonomik büyüme, istihdam ve sosyal kalkınması üzerinde önemli etkisi olan bir sektördür.” Diyen ITSO Başkanı Metin Çelik, “Sağladığı döviz girdisi ile ülkelerin ekonomilerine büyük katkı sağlayan ve sürekli gelişim halinde olan turizm sektörü, ülkelerin önemli bir gelir kaynağı olmuştur. İlimizde turizmin gelişmesi, kaynaklarımızın iyi kullanılması ve turist sayısının artması için tarihi yapılarımızı, kültürel mirasımızı, doğal güzelliklerimizi ve yöresel lezzetlerimizi en iyi şekilde tanıtmamız ve anlatmamız gerektiğine inanıyoruz.

Bugün birincisini düzenlediğimiz Turizm ve Gastronomi Fuarımız; doğa turizmi, kış turizmi, tarım turizmi, karavan turizmi, su sporları, gökyüzü gözlem, kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi gibi ilimizin sahip olduğu kazanımlara ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte sahip olduğu coğrafya ve iklimiyle Isparta’mızda her türlü ürün yetişmektedir. Bölgemizde yetiştirdiğimiz gül, elma, kiraz gibi ürünler yöresel lezzetlerimizde önemli rol oynamış, şerbet, reçel, komposto gibi çeşitli ürünlerin mutfağımızda yer almasına imkan sağlamıştır. Bununla birlikte kabune pilavı, fırın kebabı, sazan dolması, hamırsız, banak, kuyruğu sulu, güllaç, çakal helvası, kesmik baklavası yine ilimizin sahip olduğu başlıca lezzetlerdendir.

Kültürel mirasın zenginliği, bozulmamış doğal ve ekolojik çevrenin varlığı, coğrafi konum olarak iyi bir bölgeye sahip olması, dört mevsim turizme elverişli olması, hizmet maliyetinin uygun olması gibi yönleriyle oldukça avantajlı bir şehir olan Isparta’da ne yazık ki tanıtım eksikliği, gerekli altyapının yeteri kadar gelişmemiş olması, konaklama tesislerinin yetersiz olması ve ulaşım konusunda yaşadığımız sebepler nedeniyle turizm alanında istediğimiz seviyede olduğumuzu söylememiz mümkün değildir.

2022 verilerine göre Antalya 99 milyon 889 bin, Burdur 187 bin 639, Isparta ise 470 bin 518 geceleme sayısına ulaşmıştır. Türkiye'de 237 milyon 689 bin konaklamanın %42'si Antalya tarafından karşılanmıştır.  Türkiye turizm sektörü arzında Isparta, Antalya ve Burdur olarak Batı Akdeniz’in payı %37’dir. Turizm sektörü TR61 Bölgesi’nin en büyük sektörü olup payı %14,5’tir. Turizm sektörü büyüdüğünde, aynı inşaat sektöründe olduğu gibi birçok sektörün canlanmasını sağlamaktadır. Isparta olarak Antalya’nın turizm payından neden daha fazla faydalanmıyoruz? sorusunu kendimize sormalıyız. Turizm değerlerimizi hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtmalı, aynı zamanda altyapımızı da güçlendirmeliyiz. Belirlediğimiz hedeflere ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

Fuarların dünya ticaretinde, pazarlama stratejileri arasında oldukça önemli bir yer edindiğini varsayarsak; bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Turizm ve Gastronomi Fuarımız da ileriki yıllarda önce bölgesel sonra uluslararası alana yayılarak ve gelişerek varlığını sürdürecektir. Isparta olarak turizm potansiyelimizin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynayacağını düşündüğümüz fuarımızın yeni açılımlara ve yeni fırsatlara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz. 

Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitelerimiz, Odamız ve kurumlarımızın paydaşı olduğu Isparta 1. Turizm ve Gastronomi fuarının hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarın katılımcı firmalarımız için de verimli geçmesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Gerçekleşen konuşmaların ardından protokol üyeleri çoğunluğu Isparta yöresine ait yiyecek ve içeceklerin bulunduğu stantları gezdi. Yoğun katılımın yaşandığı fuarda başta Isparta yöresine özgü yemekler olmak üzere deneysel mutfak çalışmaları da büyük ilgi gördü. 26 Kasım Pazar günün kadar açık olacak fuar, 11.00-20.00 saatleri arasında gezebilecek.