TR

“Savunma sanayi sektörü yeni teşvik sistemindeki fırsatlardan yararlanmalı” (19.11.2012)

TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi sektörün gündemindeki konuları görüşmek üzere, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar’ın da katılımıyla toplandı. Yeni Teşvik Sistemi ve Türk Ticaret Kanunu’nun tartışıldığı toplantıda, Müsteşar Bayar, yeni teşvik sisteminin bir sürü fırsatı beraberinde getirdiğini ve sektörün bu imkânlardan mutlaka faydalanarak artan beklentileri karşılamasını umut ettiklerini dile getirdi.

 Eylül ayı itibariyle yeni çalışma döneminin başladığını kaydeden Bayar, ülkenin içinde bulunduğu konjonktürde sektörden beklentilerin somutlaştığını bildirdi. Bayar, bu kapsamda sektörün hem Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hem de güvenlik kuruluşlarına bakım – onarım ve modernizasyon hizmetleri dâhil olmak üzere tam bir servis sunmasının önemine değindi. 


Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, şirketlerin sorumluluklarının farkında olarak performansları ile Türkiye’yi çok farklı bir konuma taşıyacaklarına inandığını belirtti.  

-Teşvik sisteminin savunma sanayisine getirileri 

Toplantıya teşvik sistemi hakkında bilgi vermek üzere katılan Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu ise, savunma sanayine yönelik yatırımların, ağırlıklı olarak makine imalat, taşıt araçları ve elektrikli, elektriksiz makineler adı altında, elektronik yatırımlar başlığı kapsamında yer aldığını anlattı. Uslu, yatırım projesi kriterlerine göre bu tür yatırımların hem stratejik, hem bölgesel hem de büyük ölçekli yatırımlar kapsamında değerlendirilebileceğini belirtti. 

Uslu ayrıca, savunma sanayine yönelik yatırımların;  yatırım projesinin Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından onaylanması ve yatırım tutarının 20 milyon TL’nin üzerinde olması veya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilerek patenti alınan ürünlerin üretimine yönelik olması durumunda da öncelikli yatırım uygulamaları kapsamında değerlendirileceğini kaydetti. 

-Yeni Türk Ticaret Kanunu
 
Toplantı’da Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sıtkı Anlam Altay da yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında detaylı bir sunum yaparak üyeleri bilgilendirdi. Altay sunumu kapsamında kanunun hem teorik hem de uygulama boyutu açısından şirketler için neler getirdiğini, ne tür değişiklikleri kapsadığını ve şirket yöneticilerini, ortaklarını, yatırımcılarını ve şirketle muhatap olan çeşitli kurumları nasıl etkilediğini aktardı.