TR

Tekstil Meclisi, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını tartışt (05.03.2013)

 TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi, Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu başkanlığında sektördeki son gelişmeleri görüşmek üzere İstanbul’ da toplandı. İş Sağlığı ve Güvenliği Taslak Mevzuatı’nın müzakere edildiği toplantıda, meclis üyeleri tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Taslak Mevzuatı’nda tekstil sektörünün ağır ve tehlikeli işler sınıfında gösterilmesi hususundaki görüşler dile getirildi. Üyeler, tekstil sektörünün alt dallarının ayrı ayrı yeniden değerlendirilmesini istedi ve gelişen teknoloji ve otomasyon sistemleri ile birlikte sektörde pek çok alt dalın ağır ve tehlikeli işler sınıfından çıkarılması gerektiğine dikkat çektiler. Toplantıda, tekstil ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ek vergiler sonucu, Avrupa Birliği’ndeki pazar daralmasına ve Türkiye’deki pazarın beklendiği gibi büyümemesine rağmen son 12 aylık dönemde yaklaşık 100 bin kişilik istihdam sağlandığı belirtildi. Beklentilerin Avrupa Birliği’nde durumun 2013 yılında daha iyi olacağı ve sektördeki dinamiklerin daha hızlı çalışacağı yönünde olmasından dolayı istihdam rakamlarının daha da artacağının tahmin edildiği bildirildi. Toplantıda ayrıca, getirilen ek vergiler sonucu ithalat rakamlarında önceki döneme göre yüzde 40’a varan azalmalar görüldüğü ifade edildi. 

 

 -Yerli malı tanımı

 

 Kamu alımlarında yerli malı kullanımı hususundaki yerli malı tanımının, ‘malın Türk menşei kazanması’ şeklinde düzenlenmesi gerektiğini belirten meclis üyeleri, ithal edilen ve vergileri ödenerek millileştirilen malların yerli malı tanımı kapsamından böylece çıkartılmış olacağını ifade ettiler.

 

Tekstil fabrikalarının sigorta edilmesinde yaşanan sorunlar hakkında değerlendirmelerin de yapıldığı toplantıda, sigorta firmalarının tekstil işletmelerini sigortalamaktan kaçınmasından yakınıldı. Meclis üyeleri, tekstil sektöründeki yatırım maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek,  konunun bir an evvel çözüme kavuşturulması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğinde birleştiler.