TR

KOSGEB ile Avrupa Yatırım Fonu güçlerini KOBİ'ler için birleştirdi (03.04.2012)

KOSGEB ile Avrupa Yatırım Fonu arasında bilgi ve hizmet alışverişinin geliştirilmesi konularında işbirliğini öngören mutabakat zaptı, 29 Mart 2012 tarihinde Lüksemburg’da imzalandı.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın, Lüksemburg’daki temasları kapsamında Avrupa Yatırım Fonu CEO’su Richard Pelly’nin makamında gerçekleşen görüşmeye KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin de katıldı.

KOSGEB ile Avrupa Yatırım Fonu (EIF) arasında yapılan işbirliği kapsamında, iki kurum arasında hem işletimsel, hem de kurumsal alanlarda iyileştirici bir bakış açısıyla, bilgi ve hizmet alışverişinin geliştirilmesi sağlanacaktır. İki kurum arasında tarafların etkin olduğu tüm alanlarda, kamu yararına ve risk sermayesi pazarı gelişmelerini de içeren bilgi alışverişinde bulunulacak, toplantılar ve çalıştaylar düzenlenecek, girişim sermayesi, risk yönetimi, bilgi sistemleri konularında bilgilendirilmek üzere personel ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

Avrupa Yatırım Fonu, iş birliği kapsamında ticari odaklı ve karşılığı ödenmiş danışmanlık hizmetlerini, girişim sermayesi stratejileri ile sınırlı olmaksızın, işlem uygulaması ve teknik destek, risk yönetimi ve raporlama, değerlemelerin harici bağımsız kaynaklarca onaylanması, rayiç bedel değerlendirmeleri ile ilgili deneyimlerini KOSGEB’e sunacaktır.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki kurumun işbirliğini güçlendirmeyi öngören mutabakat zaptı imzalandı. KOSGEB Başkan Yardımcısı Tuna Şahin’in de hazır bulunduğu törende, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve Avrupa Yatırım Fonu CEO’su Richard Pelly mutabakat metnini imzaladı.

Mutabakat sonrasında bir açıklama yapan Kaplan, “Avrupa Yatırım Fonu (EIF)’nun ana amacı Avrupa’da faaliyet gösteren mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişimine yardımcı olmaktır. EIF özellikle bu pazara yönelik sermaye (girişim sermayesi ve büyüme sermayesi), teminat ve mikro-finansman araçları tasarlamakta ve geliştirmektedir. Bu rolü ile EIF, inovasyonu, araştırma ve geliştirmeyi, girişimciliği, büyüme ve istihdam artıran faaliyetleri AB amaçları doğrultusunda destekleyerek teşvik etmektedir. Gerçekleştirdiği yatırımlar ile EIF, Avrupa’da özellikle yüksek teknoloji ve erken aşama yatırımlarında ölçek ve kapsam olarak lider oyuncu konumundadır’’ dedi.

Avrupa Yatırım Fonu’nun girişimcilik ve inovasyon sektörünün risk finansmanı konusunda Avrupa’nın ileri gelen kuruluşlarından olduğunu belirten Kaplan; ‘’EIF, Avrupa Yatırım Bankası Grubu’nun Avrupa ve Katılım ülkelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ)  risk finansmanı sağlayıcısıdır. Özellikle yenilikçilik, gelişme ve istihdama odaklı, girişimcilik ruhunun ve bölgesel kalkınmanın teşvik edildiği Avrupa Birliği ve Katılım Ülkelerine bağlı bir bilgi toplumunun gelişmesine destek vermektedir. Avrupa Yatırım Fonu ile KOSGEB arasında ilk olarak, 2007 yılında İstanbul Risk Sermayesi Girişiminin en büyük iki katılımcısı olarak başladığımız ortaklık, Gelişen 43 (G43) Anadolu Girişim Sermayesi Fonu ile devam etmiştir. G43 Fonu ile ülkemizin az gelişmiş 43 ilindeki KOBİ’lere, 30 Milyon Euro’luk bir kaynağın aktarılması sağlanmıştır. Avrupa Yatırım Fonu, KOBİ'lerin finansmanında önemli bir oyuncudur. Bu anlaşmayla AYF/EIF ile stratejik bir ortaklık kurmuş bulunmaktayız. KOBİ'lerin alternatif finansman kaynaklarına ulaşmalarının önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz, bu anlaşmada bu bağlamda önemli bir dönüm noktası” dedi.