TR

İşadamlarının ortak sorunu kalifiye eleman (21.04.2014)

Türkiye'de işsizlik en büyük sorunların başında gelirken, mobilya, tekstil ve mermercilik sektöründe faaliyet gösteren işadamları eleman konusunda büyük sıkıntılar çektiklerini anlattılar.

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, işyerlerinde çalıştıracak nitelikli ve niteliksiz eleman bulmakta zorlandıklarından yakındılar.  Mobilya, tekstil ve mermercilik sektöründe çalışacak eleman bulamadıklarını belirten ITSO Yönetim Kurulu Üyeleri,  Metemar AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Ali Aydoğmuş, İmaj Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özkutlu ve Koton ve Little Bİg Mağazaları Isparta Yetkilisi Mustafa Peray, ITSO’nun Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle Gül Petek Sanayi Sitesi’ne yaptıracağı Meslek Lisesi’nin Isparta’daki işadamlarının eleman sorununa çözüm olmasını hedeflediklerini belirttiler. İşadamları, Aydoğmuş, Özkutlu ve Peray eleman sıkıntılarıyla ilgili şunları söyledi:

İŞ BEĞENMEME SORUNU VAR

  ITSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Metamar AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Ali Aydoğmuş: Gençler işsiz beklemek yerine meslek kurslarına giderek işin eğitimini almalı. Mesleği öğrendikten sonra iş bulmak kolay. Bizim istihdam sayımız 1200 ancak işçi bulmakta zorlanıyoruz. Neden? Aylardır işsiz olan gençler geliyorlar bize iş talebinde bulunuyorlar. Ne iş yaparsın diye sorduğumuzda her işi yaparım diyor, her işi yaparım demek bir şey bilmiyor anlamına gelir insanlar bir veya iki alanda kendini geliştirmeli ki başarıya böyle ulaşabilsin. Birde geliyorlar bir hafta çalışıp gidiyorlar iş beğenmiyorlar. Sigortası yapılıyor, yemeği veriliyor mesaisi ödeniyor ama insanlar çalışmak istemiyor. Bu durum da işin başka bir boyutu. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak sanayicinin işçi sorununa çözüm bulmak için çaba gösteriyoruz. TOBB’un desteği ile Gül Petek Sanayi Sitesi’ne yapacağımız okul da bu çözümler arasında yer alıyor. Burada iş dünyasının istediği yönde kalifiye elemanların yetiştirilmesini sağlayacağız. Böylece ilimizde hem işsizlik azalacak hem de işadamlarının işçi bulma sıkıntısı yok olacak.”

MOBİLYACILIK SEKTÖRÜNDE

ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ        

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İmaj Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi  Murat Özkutlu: Isparta’da mobilya sektörüyle ilgili her türlü alt yapı mevcut ancak en büyük sorun sektörün eleman sıkıntısı. Biz mobilya sektöründe faaliyet gösteren işadamları olarak fabrikalarımızda çalışacak yetişmiş eleman bulamıyoruz. Bulduklarımız da Ispartalı olmuyor, Ispartalı olmadıkları için ilimizde yetişip kendi memleketlerine gidiyorlar. Bizde mağdur oluyoruz.  İstihdam konusunda sorunları aşmak için Isparta’nın göç alması gerekiyor. Isparta şuanda göç veriyor. Isparta göç verdiği için biz çalışacak elaman bulamıyoruz. Dışarıdan veya köylerden ilçelerden göç almalıyız. Isparta’nın kendi içinde istihdam alanı sağlanan bir personel var, ilimiz içinde döngü sağlanıyor.  Ancak dediğimiz gibi sektörel manada sıkıntılar var.  

Nitelikli insan kaynağı sağlamak için Isparta Ticaret ve Sanayi Odamız öncülüğünde şuanda yapılan bir okul var. Okul Petek Sanayi de buradaki hedefimiz ve amacımız buraya gelecek öğrencilerin sektörlerin ihtiyacına göre yetiştirilmesi ve bu yönde bölümler açılması. Böylece eleman açığını giderebileceğimize inanıyorum. Bunun için de buradaki okulun biran önce bitmesi ve bu tip okulların Türkiye genelinde daha çok açılması gerekiyor. “

AVM’LERDE ELEMAN SORUNU

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi ve IYAŞ AVM’de Faaliyet gösteren Koton ve Little Big Mağazaları Isparta Yetkilisi Mustafa Peray: Biz IYAŞ Park AVM’de faaliyet gösteriyoruz. Ancak buradaki mağazaların en büyük sorunu çalışacak eleman bulamamak. Çoğu mağazamız bu konudan muzdarip. Mağazalarımızda çalışacak personelleri müşteriye nasıl davranacağından nasıl satış yapacağına kadar eğitimlere tabi tutuyoruz. Sigortasını yapıyoruz, yemeğini veriyoruz. Primini veriyoruz ama insanlar masa başı iş istediği için Isparta’da yaşayan gençlerimizden çalışacak kişileri bulamıyoruz. Mağazalarımızda çalışan personellerin çoğu üniversite öğrencisi bu öğrenciler de gerçekten ihtiyacı olduğu için çalışıyor, okulları bitince de gidiyorlar biz de yetiştirdiğimiz personeli kaybediyoruz, her şeye baştan başlıyoruz.

ÜNİVERSİTELER STAJI ZORUNLU VE UZUN TUTMALI

  Üniversitelerin bazı bölümleri var. Bu bölümlerde stajlar bir ay sürüyor, öğrenciler iş hayatına atıldıklarında da sadece okulda gördükleriyle hazır oluyorlar. Oysa tekstil gibi önemli bölümlerde okuyan öğrencilere 1 yıl boyunca zorunlu staj yaptırılsa sektörde başarı oranı artar işsizlik de azalır. Gerçekten öğrencilerin hayata atıldıktan sonra çok daha başarılı ve profesyonel olacağını inanıyorum.

ITSO SORUNU GÖRDÜ

  Göreve geldiğimiz ilk ayda Oda Başkanımız Şükrü Başdeğirmen, işadamlarının sorunlarını bildiği için ilimize bir meslek lisesi yapılması için TOBB ile protokol imzaladı. Gül Petek Sanayi Sitesine iş dünyasının ihtiyacı olduğu sektörlerde bölümlerin açılması planlanan bir okul yapılacak. Bu okul sektör temsilcilerinin eleman ihtiyacı sorunun çözecektir. Ayrıca Sanayi Sitesi içersine yapılması da orada okuyan öğrencilerin kendilerine geliştirmesi ve çoğu sektörü yakından tanıması açısından çok önemli.