TR

Gelecek nesillere güvenli bir dünya bırakmak için bilinçli olmalıyız (26.10.2015)

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Isparta Ticaret Sanayi Odası işbirliğinde, 12-18 Ekim ‘Ürün Güvenliği Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde program düzenlendi. 

ITSO Konferans salonunda düzenlenen programa, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Tufan Uysal, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çelik ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya daire müdürleri ve ITSO üyeleri katıldı.

Toplantıda, ürün güvenliği konusunda farkındalık ve bilinç oluşturulmasının önemine dikkat çekildi.ajans32

Programda, vatandaşların günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi bir çok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılarak, “Piyasa Gözetimi ve Denetimi" olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılması konularında bilgi verildi.

Programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal, şunları söyledi:

Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi bir çok ürünün  piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasada yer alan ve satışa sunulan ürünlerin güvenli bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık olarak Ülkemizin 81 ilindeki il müdürlüklerimiz ve 700'e yakın sayıdaki denetçimiz ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çalışmaktayız.

PGD faaliyetleri kısaca piyasaya arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bakanlığımız bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirmektedir. Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikayetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır.

Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte; denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir.

 Bakanlığımız denetimlerinde, güvenlik krtierlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak; bir yandan adil bir piyasa ortamı yaratmak bir yandan da Türk Malı imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir.

Yine de Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır.

 

Bu çerçevede 2015 yılının ilk 9 ayında 59.888 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 8.882 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 78 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6.145.895 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.

Vatandaşlarımızın güvenli ürünleri kullanması, bu ürünleri tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olması ise en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemlidir. Bu gerekçeyle hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı Ürün Güvenliği Haftası adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz.

Bu hafta kapsamında ülkemizin her köşesinde düzenlenen toplantılar ve ziyaret edilen okullar ile toplumun her yaş ve her kesiminden vatandaşımıza ulaşarak ürün güvenliğinin önemini anlatmaya çabalıyoruz. Zira Bakanlık olarak ne kadar denetim yaparsak yapalım halkımızın bu konuda bilinçli olmaması durumunda gerçekleştirilen denetimler tam anlamıyla sonuç doğurmuyor. Örneğin güvensiz olması nedeniyle hakkında toplatma kararı verilen bir ürünü evinde kullanan vatandaşımız bu ürünü iade etmez ve kullanmaya devam eder ise yapılan denetimin sonuç doğurması beklenemez. Ya da benzer şekilde evde kullanmış olduğunuz ve elektrik kaçırdığını farkettiğiniz bir elektrikli ısıtıcıyı bize ihbar etmezseniz bir başka evde bu ısıtıcı dolayısıyla kazalar ve hatta ölümler yaşanabilir.

Bu nedenle ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması çok önemlidir. Bizler Bakanlık olarak bize ulaşan her türlü ihbar ve şikayeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve kesinlikle şikayet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikayet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikayet formu, Alo 130 Şikayet Hattı ile ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacağınız bir dilekçe ile ürün güvenliği ile ilgili olarak bizlere ulaşabilirsiniz.

ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan da konuşmasında şunları söyledi:

“Öncelikle toplumumuzu ve üyelerimizi ilgilendiren böylesine önemli bir konuda odamızda toplantı yaptıkları için Sayın Müdürümüze teşekkür etmek istiyorum.

Sayın Müdürümüz konuşmasında haftanın öneminden bahsetti. Ürün güvenliği kavramı uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen yeni yeni bilinirlik kazanıyor. Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarını sağlaması gerekmektedir. Sizlerinde bildiğiniz gibi güvenli ürün, normal kullanım koşullarında tüketiciler için risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve yukarıda bahsedilen temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürünü ifade eder.

Bizler öncelikle birer tüketiciyiz ancak, üyelerimizin içinde üretim yapan birçok işlememiz var.Bu işletmelerimizin bilinçlenmesi, yenilenen kanun, mevzuat ve yönetmelikleri bilmesi için yapılan bu toplantılar ve bilgilendirmeler önem taşıyor.

 

Ülkemiz her geçen gün daha da geliyor, güzelleşiyor ve ülkemiz insanlarının yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar yapılıyor. Sağlık hizmetlerinden, sanayicinin üretimine kadar birçok konuda insan ve çevre odaklı konulara önem veriliyor. Üretim sektöründe olduğumuz için bizler de kanunları, mevzuatları, yönetmelikleri yakından takip ederek birebir uyguluyoruz.

Öncelikle piyasaya sürülen ürünlerin güvenli, kaliteli ve kullanılabilirliliğinin zorunluluk olmasından daha önemli bir noktası da  insani boyutudur. İnsanlar kendi evlerinde kendi çocuklarının kullanamayacağı yiyip içemeyeceği hiçbir ürünün üretimine girmemeli. Bunun maddi yaptırımından çok manevi yaptırımı çok ağır olur. 

Az önce, Müdürümüz açıkladı. Bütün denetimler kanunlar mevzuatlar yaptırımlar olmasına rağmen yine de Kanunlara, mevzuatlara, kurallara uymayan işletmelerimiz de arada çıkabiliyor. 2015 yılının ilk 9 ayında 59 bin 888 farklı marka model ürün denetleniyor ve 78 ürünün insan sağlığını mal güvenliğini tehdit ettiği tespit ediliyor.

Artık toplumuz çok bilinçli ve bu tür konularda çok dikkat ediyorlar. Bizler ayıplı malları yada insan sağlığına zarar veren her şeyi ilgili birimlere bildirirsek en azından bu tür üretimler yapılamaz hale gelir. Yada tedbiri alınır. Yaşam kalitemizin artması, çocuklarımızın ve torunlarımızın sağlıklı, güvenilir ve temiz bir dünyada yaşaması için bizler üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. “