TR

Şirketler e-ticaretin önemini anlamalı (15.06.2012)

İnternet dünyasında yer almayan şirketlerin, piyasada olmayan bir firmadan farkı olmayacağını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, e-ticaret yoluyla ticaretin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Google ve Garanti Bankası’nın ortaklaşa düzenlediği KOBİ’lere yönelik ‘İşinizi İnternete Taşıyın Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Ergün, “KOBİ’lerin büyümek için risk alması gerekiyor. Sanal dünya, reel dünya haline geldi. Herhangi bir firma dünyaya kapalı hareket edemez.

Böyle bir lüksü ve hakkı yok. KOBİ’nin hem müşterisine hem de çalışanlarına karşı sorumluluğu var” dedi. Yakın gelecekte bilgisayar kullanmasını bilmeyenlerin, bugünün okuma yazma bilmeyenleri gibi olacağına dikkat çeken Ergün, “Yakın bir gelecekte internette olmayan bir firma piyasada olmayan bir firma gibi olacak. KOBİ’lere rekabet gücü kazandırma konusunda sadece kamunun değil sivil toplum kuruluşlarının ve büyük firmaların da inisiyatif almaları gerekiyor” diye konuştu.

E-ticaret fırsat yaratıyor

Bakan Ergün, Google’ın Garanti Bankası ile birlikte gerçekleştirdiği projenin bu açıdan büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Özel sektörün tüketicilere ulaşmada çok farklı yöntem ve stratejiler kullandığı bu dönemde alışveriş, bankacılık, pazarlama gibi birçok temel faaliyetlerin yürütülmesinde internetin ağırlığı sürekli artıyor. 2010 yılından bugüne kadar 22 ülkede uygulanan küresel projeyle, 130 bin KOBİ, elektronik ortama taşınarak internet ekonomisine kazandırıldı. KOBİ’lerin online faaliyete geçmeleri sonucunda ortaya birçok yeni ekonomik fırsatlar çıktı.

Projenin Türkiye ayağı ise Google, Garanti Bankası ve Yurtiçi Kargo işbirliğinde hayata geçiyor. Proje ile kendi web sitelerini/e-ticaret altyapılarını kurmak konusunda araç, zaman ve bilgi sıkıntısı yaşayan KOBİ’lere web sayfası ve e-ticaret yapmalarını sağlayacak altyapı hizmetleri ücretsiz olarak kurulacak.”

2 yıl boyunca kullanım ücreti yok

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “İşinizi İnternete Taşıyın” projesinden yararlanacak KOBİ’lere, e-ticarete girişi kolaylaştırmak amacıyla 2 yıl boyunca yıllık kullanım ücreti almadan sanal POS hizmeti sunacaklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Google, Garanti Bankası, Yurtiçi Kargo, IdeaSoft ve Sadece Hosting öncülüğünde kurulan platform, sayesinde internet ekonomisinin sunduğu fırsatlardan yeterince faydalanamayan Türkiye’deki KOBİ’lere fayda sağlayacak. Projeyle, yeni Türk Ticaret Kanunu devreye alınmadan, KOBİ’leri e-dönüşüm sürecine hazırlamayı amaçlıyoruz. İşbirliğimiz sayesinde, KOBİ’lere, web sayfası ve e-ticarete olanak tanıyacak altyapı kurulumu, ücretsiz olarak sağlanacak.”

24 saat açık mağaza konsepti

GOOGLE Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez, internet ile birlikte hızlı bir değişimin yaşandığı, kullanıcı karar verme ve satın alma eğilimlerinin  değiştiği bu dönemde, işletmeler için rekabette kalıcı olabilmenin ve başarıda sürekliliği sağlayabilmenin formülünün internete yapılacak doğru yatırımlar olacağını belirterek, “Tüketicinin ‘24 saat açık mağaza konsepti’nde yaşamaya başladığı bu süreçte interneti satış kanalı olarak konumlandırmak işletmelerin sürdürülebilir büyümelerini sağlamaları için önemli. Bu kapsamda ilk kez Google Türkiye ile başlattığımız ve Garanti Bankası, Yurtiçi Kargo, IdeaSoft ve Sadece Hosting destekli projenin örnek olmasını hedefliyoruz” dedi.