TR

Yetki Belgesine Sahip Firmalar (05.07.2017)

İlgi: Türkiye Odalar ve Borsalar birliğinden gelen  Yetki Belgesine Sahip Firmalar konulu, 05.07.2017 tarih ve 2889 sayılı yazı aşağıda sunulmuştur.

Ulaştırma, Denizcilik  ve Haberleşme Bakanlığı’ndan alınan bir yazıda, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde yapılan her türlü demiryolu taşımacılık faaliyetlerinde düzenin sağlanması; demiryolu altyapı işletmecileri, demiryolu tren işletmecileri ile demiryolu taşımacılığı alanında organizatör, acente, komisyoncu, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetinde bulunanların hizmet esasları, mali yeterlilik, mesleki yeterlilik ve mesleki şartlarının belirlenmesi, bu faaliyetlerde bulunanların; hakları, yetkileri, yükümlülükleri ve sorumluluklarının tespit edilmesi; yetkilendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan “Demiryolu işletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği ‘nin 19.08.2016 Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği birdirilmektedir.”

Söz konusu yönetmelik kapsamında yürürlük tarihinden itibaren bahsi geçen bakanlık tarafından  özel ve kamu sektör firmalarına yetki belgeleri verilmeye başlandığı belirtilmektedir. 01.01.2017 tarihlerinden itibaren Türkiye demiryolu ulaştırma faaliyetlerinde serbestleşme döneminin fiilen başladığı vurgulanmaktadır. Yönetmelik kapsamında çalışan organizatörlerden, acentelerden ve komisyonculuk yapanlardan henüz yetki belgesi almamış firmaların bir an önce yetki belgelerini almaları gerektiğini duyurulmaktadır.

29.09.2017 tarihlerine kadar yetki belgelerini almayan kurum ve kuruluşların çalışmaları engellenecek  olup, haklarında mevzuat kapsamında idari ve cezai işlem yapılacağı bildirilmektedir.

Demiryolu ulaştırma faaliyetlerinin istenen seviyeye gelmesi açısından yapılan düzenlemelere uygun davranılması, Demiryolu tren işletmecilik tren yetki belgesi olan kurum ve kuruluşların da bu hususlara dikkat etmelerinin önemli olduğu vurgulanmaktadır.