TR

Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri – 2018 (02.05.2018)

İlgi: T.C Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Isparta Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü 75807872-203.1.1-1193 sayılı, 10.04.2018 sayılı ve Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri – 2018 konulu yazı8 aşağıda sunulmuştur.

Genel Müdürlüğümüz Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanlığından alınan 04.04.2018 tarih ve 11549 sayılı yazıda; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) alınan ilgide kayıtlı yazıda, işletmeleri ve girişimciliği başarılı şekilde teşvik edenlerin belirlenmesi, en iyi girişimcilik uygulamalarının ve politikalarının paylaşılması, girişimcilik hakkında Avrupa çapında farkındalığın artırılması ve potansiyel girişimcilerin cesaretlendirilmesi amacıyla 2006 yılından beri girişimciliğin ve KOBİ’lerin desteklenmesinde ulusal, bölgesel veya yerel düzeydeki iki uygulamaların Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri ile ödüllendirildiği bahsedilmektedir.

Ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde girişimciliğin ve KOBİ’lerin geliştirilmesine yönelik yaratıcı ve başarılı model ve projeler geliştiren ve uygulayan kurum/kuruluşların katılabileceği ödül yarışmasının, ilgi yazıda altı katogoride (Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi, yeteneklere yatırım yapmak, girişimcilik ortamının geliştirilmesi ile sorumlu girişimcilik) gerçekleştirileceği ifade edilmiştir.

Söz konusu yarışmaya  ilişkin başvuruların, projenin en az iki yıl boyunca uygulanmış, orijinal, yenilikçi ve bölgede veya Avrupa’nın herhangi bir yerinde tekrarlanabilir olması, yerel ekonomiye ve yerel paydaş ilişkilerini geliştirmeye yönelik katkıları açısından değerlendirileceği ve ödüllerin 20 Kasım 2018 tarihinde verileceği belirtilmekte olup yarışmaya yerel, bölgesel ve ulusal kamu kurum ve kuruluşları, kamu – özel ortakları ve üniversitelerin başvurabileceği ifade edilmektedir.

Bu Doğrultuda 2018 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri hakkında yarışmaya başvuracak adayların www.kosgeb.gov.tr adresinde yer alan başvuru formunu doldurarak 30 Nisan 2018 tarihine kadar KOSGEB’e göndermeleri ve gerçekleşen işlemlere ilişkin il müdürlüğümüzün resmi yazıyla bilgilendirilmesi hususunda üyelerimize duyurulur.

İlgi:  KOSGEB’tarafından 55382911-746.99- E.1762 sayılı, 14.02.2018 tarihleri ve Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri 2018 konulu yazı aşağıda sunulmuştur.

Girişimciliğin Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile geliştirilmesini ifade eden Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri, işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenleri belirlemek,  en iyi girişimcilik uygulamalarını ve politikalarını sergilemek, girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığı artırmak ve potansiyel girişimciliğin cesaretlendirmek amacını taşımaktadır.
Ulusal bölgesel veya yerel düzeyde girişimciliğin geliştirilmesine yönelik model ve programlar geliştiren ve uygulayan kurum/kuruluşların katılabileceği ödül yarışması altı katagoride gerçekleştirilmektedir.

1. Girişimcilik ruhunun geliştirilmesi: Özellikle gençler ve kadınlar arasında girişimcilik ruhunu ve kültürünü oluşturmayı amaçlayan faaliyet ve uygulamalar
2. Yeteneklere yatırım yapmak: Girişimcilik becerilerinin ve mesleki, teknik ve yönetsel becerilerin geliştirilmesine yönelik uygulamalar
3. Girişimcilik ortamının geliştirilmesi: İşletmelerin kuruluşunu ve gelişimini desteklemeye, yasal ve idari süreçleri basitleştirmeye ve “önce küçük olanı düşün” prensibini, KOBİ’lerin yararına uygulamaya yönelik yenilikçi politikalar ve uygulamalar
4. İşletmelerin uluslararasılaştırılmasının desteklenmesi: İşletmelerin ve özellikle KOBİ’lerin hem Avrupa içindeki hem de Avrupa dışındaki pazarlarda yer alan fırsatlardan faydalanmasına yönelik teşvik edici politikalar ve uygulamalar

5- Kaynak etkinliğinin ve çevre dostu (yeşil) pazarların  gelişiminin desteklenmesi: KOBİ’lerin çevre dostu (yeşil) pazarlara erişimini destekleyen ve çevreye duyarlı becerilerin geliştirilmesi, eleştirilmesi ve finans edilmesi gibi kaynak etkinliğini geliştirmeye yardımcı olan politikalar ve uygulamalar

6- Sorumlu Girişimcilik: Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında ortak sosyal sorumluluğu  teşvik etmeye yönelik uygulamalar, Aynı zamanda özellikle uzun dönemli işsizler olmak üzere işsizler, yasal göçmenler ve etnik azınlıklar gibi dezavantajlı gruplar arasında girişimciliğin teşvik edilmesine yönelik uygulamalar

Avrupa Komisyonu’nun sponsorluğunda 2006 yılında beri düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik ödülleri yarışmasına AB üyesi ülkeler ile COSME Programındaki İzlanda Sırbistan ve Türkiye katılmaktadır. Ödül  Programının Türkiye’de duyurulması ve Türkiye’den ili aday belirleyerek Komisyona bildirilmesi hususunda KOSGEB görevlendirilmiştir.

2018 yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri ulusal seçim süreçleri sonunda her ülkeden belirlenen iki aday Komisyon’a  bildirilecek olup, başvurular bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Juri, iş dünyası ve üniversite temsilcileri, Avrupa Konseyi Başkanlığı yürüten ülke temsilcileri ile bir önceki yıl ödül alan kurum/kuruluş temsilcilerinden oluşturmaktadır.

Yukarıda belirtilen her katagori için bir başarı ödülü ayrıca, tüm kategoriler arasında seçilecek en yaratıcı ve en ilham verici girişmcilik uygulamasına Juri Büyük Ödülü verilecektir. Başvurular, projenin en az iki yıl boyunca uygulanmış orijinal , yenilikçi ve bölgede veya Avrupa’nın herhangi bir yerinde tekrarlanabilir olması, yerel ekonomiye ve yerel paydaşilişkilerini geliştirmeye yönelik katkıları açısından değerlendirilecek olup, ödüller 20 Kasım 2018 tarihinde Avusturya’nın Graz kentinde gerçekleştirilecek olan törende sahiplerini bulacaktır. Söz konusu törene ulusal aday gösterilen tüm proje sahipleri davet edilmektedir.

Üyelerimize Duyurulur.