TR

Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi'nin Elektronik Ortamda Düzenlenmesi (06.04.2020)

İlgi: TÜKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ tarafından 03.04.2020 tarihli, 34221550-101.99-3486 sayılı ve Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi'nin Elektronik Ortamda Düzenlenmesi konulu yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

İlgi:a) 26.10.2018 tarihli ve 15918 sayıılı yazımız.

b) Ticaret Bakanlığı'ndan alınan 02.04.2020 tarihli ve E-00053667892 sayılı yazı.

Bilgileriniz olduğu üzere ilgi(a)'da kayıtlı yazımızda, Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)'nin Ticaret Bakanlığı'ndan gelecek ikinci bir talimata kadar her iki usulde (hem manuel hem de Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi(MEDOS) üzerinden elektronik olarak) düzenlenebileceği bildirilmiştir. Yazımızda ayrıca, söz konusu belgelerin üzerinde elektronik ortamda düzenlenen diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamanın aksine, karekod veya doğrulama koduna yer verilmemesi ile belgelerin elektronik ortamda onaylanmasının ardından Oda personelince ıslak olarak imzalanması gerektiği ifade edilmiştir.

Ticaret Bakanlığı'nın Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)'nin her iki usulde de onaylanması ve ıslak imzalanması yönündeki talimatının akabinde, Birliğimizce söz konusu belgelerin tamamen MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesine yönelik Bakanlıkları nezdinde muhtelif tarihlerde bir çok kez girişimde bulunulmuştur. Buna ilaveten, Birliğimizin temsil edildiği kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren başta Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi olmak üzere ilgili tüm platformlarda konu gündeme getirilmiştir.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ortaya çıkmasını takiben, anılan belgelerin üzerine karekod ve doğrulama linki koymak kaydı ile sadece MEDOS üzerinden elektronik olarak düzenlenmesi hususunda söz konusu Bakanlığa ivedilikle yeniden başvurulmuştur.

Bu defa, Birliğimizce yapılan girişimler neticesinde Ticaret Bakanlığı'ndan alınan ilgi(b)'de kayıtlı yazıda, Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ortaya çıkan durumun göz önüne alındığı vurgulanmış olup, Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) Belgelerinin sadece MEDOS sistemi üzerinden düzenlenmesi ve onaylanması uygulamasına 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren geçileceği belirtilmiştir.

Yazıda devamla, MEDOS sistemi üzerinden onaylanan söz konusu belgelerin Oda personelince ıslak olarak imzalanmasına söz konusu tarih itibariyle gerek olmadığı ifade edilmektedir. Ayrıca söz konusu Bakanlıkça ilgili ülkelere gerekli bildirimlerin yapılacağı vurgulanmıştır.

MEDOS sistemi üzerinde gerekli çalışma Birliğimizce yapılmakta olup, diğer menşe ispat ve dolaşım belgelerindeki uygulamalarda olduğu gibi 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren MEDOS üzerinden düzenlenen ve onaylanan Menşe Şahadetnamesi ve Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A)'nin üzerine karekod ve doğrulama koduna yer verilecektir.

8 Nisan 2020 tarihinden itibaren Menşe Şahadetnamesini onaylamakla yetkili 252 Odamız ve bu Odalarımız arasında yer almakla birlikte Özel Menşe Şahadetnamesi (FORM-A) belgesini onaylamakla ayrıca yetkilendirilen Odalarımızın elektronik ortamda onay işlemi tamamlanan ilgili belgelere ayrıca ıslak imza atma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

Üyelerimize duyurulur.