TR

Kültür Endüstrilerinin Türkiye Ekonomisine Katkısı (27.11.2020)

İlgi: T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından 13.11.2020 tarihli, yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

Bilindiği üzere yayıncılık, müzik, sinema, radyo-televizyon, fotoğrafçılık, yazılım, veri tabanı, görsel sanatla, grafik ve reklamcılık gibi sektörler son yıllarda başlı başına birer endüstri haline gelmiştir. Telif hakkı ile korunan içerikler, kültür ürün ve hizmetlerine dönüşme sürecinde ekonomik açıdan ölçülebilir değer zincirleri oluşturmaları açısından tüm dünyada ekonomik kalkınmanın temel dinamikleri arasında kabul edilmektedir.

Kültür endüstrilerinin desteklenmesi ve ülkemizin bu alandaki potansiyelinin ortaya konulabilmesi amacıyla telif haklarına dayalı kültür endüstrilerinin ekonomik boyutunun ölçülmesi yönündeki çalışmamız geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştır.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün (WIPO) belirlediği metodolojiyle hazırlanan “Kültür Endüstrilerinin Türkiye Ekonomisine Katkısının Ölçülmesi Raporu” nun; kültür endüstrilerine ilişkin ciro, katma değer, istihdam, işgücü verimliliği ve dış ticaret payı gibi ekonomik göstergelerin ortaya konulması ve kültür endüstrilerinin gelişmesini teşvik edecek politikaların belirlenmesi açısından önemli bir kaynak olacağına inanılmaktadır.

Ekte sunulan söz konusu rapora, Telif Hakları Genel Müdürlüğü web sitesinin “Kültür Endüstrileri ve KİFAÇ” bölümünden ya da aşağıda belirtilen linkten ulaşılabilir.

https://www.telifhaklari.gov.tr/resources/uploads/2020/10/12/KULTUR-ENDUSTRILERININ-TURKIYE-EKONOMISINE-KATKISININ-OLCULMESI-RAPORU-2020.pdf

Üyelerimize duyurulur.