TR

ITSO Aracılığıyla Isparta’dan Bir İşadamı Cumhurbaşkanının Bae İş Gezisine Katıldı (02.03.2012)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çok sayıda bakan ve bürokratın katıldığı Birleşik Arap Emirliklerine düzenlenen iş gezisine Isparta Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla işadamı Bahattin Şenol gitti.

 

                 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülük ettiği Birleşik Arap Emirlikleri iş gezisi geçtiğimiz hafta yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu  Maliye  Bakanı Mehmet Şimşek ile çok sayıda işadamının da hazır bulunduğu geziye Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İşadamı Bahattin Şenol katıldı. Birleşik Arap Emirliklerinden Dubai ve Abu Dabi’ye giden İşadamı Şenol, 135 işadamı ve 35 bürokratın bulunduğu iş gezisinde önemli tecrübeler edindiğini söyledi. Gerek ikili görüşmeler gerekse toplu görüşmelerde Isparta için Birleşik Arap Emirlikleri’nin önemli bir ihracat kapısını olduğunu gözlemlediğini belirten Şenol, “Kendimiz heyet halinde gitmemizle Cumhurbaşkanımız ve devlet büyüklerimizle birlikte gitmek Türk işadamlarına orada güç katıyor. Dubai ve Abu Dabi Emirliklerinin Türkiye için önemli bir ihracat kapısı olabileceğini gördüm. Özellikle inşaat sektörünün yoğun olduğu her iki Emirlikte Isparta olarak hem müteahhitlik hizmeti verebilir hem de inşaat malzemesi ihraç edebiliriz.”dedi.

 

ITSO’YA TEŞEKKÜR

 

İşadamı Bahattin Şenol, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın aracılığıyla bu tür gezilere katılmaya özen gösterdiğini belirterek, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticilerine bu noktada teşekkür etmek istiyorum. ITSO’nun aracılığıyla bilgimiz olan tüm gezilere katılmaya özen gösteriyorum.  Bir işadamı olarak bu tür gezilere katılmak bizim ufkumuzu açıyor. Özellikle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızla birlikte yurtdışı iş gezilerinden çok verimli olarak yararlanıyoruz.  “diye konuştu.  

 

                IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Şenol iş gezisiyle ilgili şu görüşleri aktardı:

 

“Sayın Cumhurbaşkanımızla liderliğinde 135 işadamı 35 bürokratla birlikte önce Abu-Dabi sonrada Dubai’ye gittik. Dubai ve Abu-Dabi’de verimli çalışmalar ve görüşmeler oldu. Her iki devlet başkanı ile yapılan ticari görüşmelerde pasaport ve giriş çıkışlarla ilgili görüşmelerde de önemli aşamalar kaydedildi.

 

PROJELERDE TÜRKLERİN İMZASI OLMASI GURUR VERİCİ

 

                Abu Dabi ve Dubai Emirleri ile görüşüldü bu ziyarette işadamları nezdinde ikili görüşmeler yapıldı. Sektör sektör ayrıldık ben et entegre tesisimiz ve mobilya konusunda görüşmelere katıldım. Bizde et pahalı olduğu için et konusunda her hangi bir gelişme olmadı ama mobilya konusunda önümüzdeki dönemlerde buraya gelecekler görüşmeler yapılacak. İnşaat hızlı çok sayıda turistik oteller yapılıyor dekorasyon ve iç dizaynları yapılıyor. Ben oraya gidinceye kadar ticaret hacmimizin bu kadar yüksek olduğunu bilmiyordum. Her iki emirlikle de 2007 yılında 7. 8 milyon dolar ticaret hacmimiz olduğunu öğrendim. Sayın Cumhurbaşkanımız işadamlarımızla Emirleri tanıştırdı. Orada gurur duydum. Dubai metrosunu  bizden bir inşaat firması yapmış. Türkiye olarak bu projeye katkı sağlamışız. Bunun dışında çok sayıda otellerde Türklerin imzası var. Orada otel inşaatları da aktif ve faal durumda. Bu türlü görüşmelerin Devlet başkanları öncülüğünde yapılması işadamlarını rahatlattı. Orada yeni işler alabilme imkanları doğdu. İkili ilişkilerin ihracat için çok önemli olduğunu orada gördük. Bu görüşmeler ihracat oranlarını yükseltiyor. İşadamları tek tek gitmiş olsalardı işadamları ikili  görüşmede sıkıntı çekerdi. Dubai Başkonsolosu da bizimle görüşmelere katıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız bizimle birlikte toplantılara katıldı. Türk İşadamları Konseyi ile görüştük.

 

Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek karşılıklı kanunlar arası sıkıntıları giderme yönünde girişimlerde bulundular.

 

BU PAZARI DEĞERLENDİRMELİYİZ

 

 Yatırım ve iş imkanı potansiyeli orada oldukça yüksek. Gidildiğinde Dubai Büyükelçiliği ile istişare edilerek iş yapmak mümkün. 8 Bin Türk orada yaşıyor. Dolayısıyla çok büyük bir kitle var . Ben ileriye dönük olarak ticari hacmimizin artacağına inanıyorum. O ülkelere baktığımızda Türkiye’de doğmuş olmaktan mutluluk duyuyorum. 2009-2010-2011 yıllarına baktığımızda Dünya küçülürken biz büyüyoruz. Yapılan bu dış gezilerle kalkınmamıza ve işadamlarımızın yeni yeni ihracat kapıları bulmasına yardımcı oluyorlar.

 

İnşaat çok fazla olduğu için mermer önemli bir ihracat kapısı olabilir. İnşaat sektöründe ciddi yatırımlar var. 27 bin Kilometrekare üzerinde büyük bir şehir kuruluyor. İnşaat malzemeleri ihraç edilebilir. Gülsuyu gül yağı üzerine ticaret yapılabilir. Orada parfüm ve parfümeri önemli bir kalem. Gülbirlik mutlaka oraya gitmeli. Parfümeri de Fransızlar hakim ama Isparta’da oraya girebilir. Mobilya dekorasyon konusunda işler yapılabilir. Ancak Ticari hacmin büyük olması gerekiyor. Mobilyacılar bir araya gelip konsorsiyum oluşmasında önemli işler yapılabilir. “