TR

“OSB’ler tüm bölge coğrafyasına örnek oldu” (02.07.2012)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz OSB'lerin artık hem işçi, hem işveren, hem de devlet açısından kazan kazan projeleri olduğunu belirterek, bugün artık OSB'lerin uluslararası kuruluşlar tarafından örnek gösterildiğini söyledi.

 

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, son iki yıldır, Avrupa’nın derin bir ekonomik krizle sarsıldığını, Ortadoğu’da ise büyük siyasi sorunlar yaşandığını hatırlatarak, “Ama bütün bu sorunlu coğrafyaya, bu ateş çemberine rağmen Türkiye 2011 yılında tam yüzde 8,5 büyüyerek, dünyanın en hızlı büyüyen 3. Ülkesi oldu. Ve dahası, bizim doğal ihracat pazarımız olan bütün coğrafya sorunlarla boğuşken, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak tam 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Son bir yılda özel sektör olarak 140 milyar dolar yatırım yaptık ve tam 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağladık. İşte bu başarının altında iki neden yatıyor. Birincisi hükümetimizin sağladığı istikrar ortamı ve özellikle kriz döneminde aldığı kritik kararlardır. İkincisi ise özel sektörümüzün, yani bu salonu dolduran sizlerin inanılmaz gayreti ve başarısıdır” ifadelerini kullandı.

-OSB’leri ilgilendiren 4 önemli gelişme

OSBÜK’ün geçen yılki genel kurulundan bu yana, özellikle sanayicileri ve OSB’leri ilgilendiren çok önemli 4 gelişme olduğundan bahseden Yavuz şunları kaydetti: “Birincisi, yeni teşvik sisteminde Organize Sanayi Bölgeleri’ne çok büyük bir avantaj sağlandı. Hangi bölgede olursa olsun, Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılacak her türlü yatırım, bir alt bölgenin teşvik imkanlarından yararlanıyor. Bu teşvik unsuru, Türkiye’de bir ilktir. Ve sanayileşmede OSB’lerin önemini, emin olunuz bir kat daha artıracak, OSB’lerimiz doluluk oranları hızla artacaktır.

İkinci konu, uzun zamandır üzerinde durduğumuz kamulaştırma konusudur. Şu an konu mecliste, inşallah o da çözülüyor.

Üçüncü adım, OSB’lerdeki işletmelerin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ortak merkez kurma ve yükümlülüklerini bu merkez vasıtası ile yerine getirme imkanıdır. Bu sayede hem işverenin maliyeti azalacak, hem de çalışanlarımız, işçilerimiz çok daha profesyonel bir hizmetten faydalanacak.

Dördüncü olarak da, OSB’lerimiz artık, kendi ihtisas alanları ile ilgili meslek liselerini kurma ve kendi ihtiyaçları olan alanlarda kalifiye eleman yetiştirme imkanına kavuşuyor. Devletimiz de, bu meslek liselerinde başarılı bir şekilde okuyan öğrenciler için, bu okullara destek olacak.

Bakınız bu müthiş bir zihniyet değişimidir. Böylece, hem devletimizin kaynakları verimli kullanılacak, hem işverenlerimiz kendi ihtiyaçlarına göre yetişen elemanlara kavuşacak, hem de öğrencilerimiz çok daha kaliteli eğitim alacak. Bu konu da meclis gündeminde, inşallah kısa sürede yasalaşacak”.

-“OSB’ler tüm bölge coğrafyasına örnek oldu”

Bu dört alandaki gelişmenin Organize Sanayi Bölgeleri için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirten Yavuz, OSB’lerin artık hem işçi, hem işveren, hem de devlet açısından, üçlü bir kazan-kazan projesi haline geldiğini söyledi.

OSB’lerin tüm bölge coğrafyasına örnek olduğunu ve uluslararası kuruluşlar tarafından da örnek gösterildiğini vurgulayan TOBB Başkan Yardımcısı Yavuz, “Emin olun, Orta Asya’dan-Doğu Avrupa’ya, Güney Amerika’dan-Kuzey Afrika’ya kadar ülkemize gelen her heyet: “OSB tecrübenizi bize aktarır mısınız” diye proje önerisi getiriyor” dedi.

-TTK bir devrim niteliğinde

Yavuz, Türk Ticaret Kanunu'nun gerçekten bir devrim niteliğinde olduğunu ve Kanun'la özel sektörün yol haritasının baştan aşağı değiştiğini kaydetti ve OSB'lerin bu konuya hazırlıksız yakalanmamalarını istedi.

TOBB web sitesine kanunun 92 sayfalık özetini koyduklarını, ayrıca TTK Metre anketini hazırladıklarını anlatan Faik Yavuz, herkesin bunları okuması gerektiğini belirtti. 

-BALO A.Ş.

Özel sektörün taşıma maliyetlerinden kaynaklanan rekabet kaybını önlemek, özellikle limana uzak bölgelerdeki şehirlerin, Avrupa’ya yapacakları ihracatın maliyetini ve riskini en aza indirmek için, Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu şirketini kurduklarını anlatan Yavuz, kuracakları sistemle, Anadolu’nun en uzak noktasındaki sanayicilerin mallarını bile, tarifeli tren seferleri ile, dakika şaşmadan ve en ucuz, en güvenli yoldan Avrupa’nın kalbine taşıyacaklarını söyledi.

-Özdebir: ''OSB'lere lisanslı doğalgaz dağıtım yetkisi verilsin''

OSBÜK ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir de yıllardır sağlıklı ve çevreye duyarlı sanayileşme için OSB'lerin en uygun yöntem olduğunu ifade ettiklerini anımsatarak, sanayi işletmelerinin OSB'lerde toplanmasının teşvik edilmesini ve OSB'lerin yatırımcılar için cazip hale getirilmesini istediklerini söyledi.

Yeni Teşvik Sisteminde, OSB'lerde yapılacak yatırımlara içinde bulundukları bölgenin bir alt sıradaki bölge teşviklerinden yararlanma imkanının tanınmasının kendilerini memnun ettiğini ifade eden Özdebir, şunları kaydetti:''OSBÜK olarak OSB'leri ilgilendiren her türlü mevzuat düzenlemesini yakından takip etmekte, mümkün olduğunca hazırlık çalışmalarına iştirak ederek görüş ve önerilerimizin düzenlemelere yansımasına azami çaba gösteriyoruz. OSB'lere lisanslı doğalgaz dağıtım yetkilerinin verilmesini istiyoruz. İmtiyaz sözleşmeleri sona eren ve yenilenecek olan dağıtım şirketlerine hiç bir hizmet almadan taşıma bedeli artık ödemek istemiyoruz. Doğalgaz fiyatlarında OSB'ler daha cazip hale getirilmeli ki sanayiciler üretim için OSB'leri tercih edebilsin. BOTAŞ'ın bütün OSB'lere OSB tarifesi üzerinden doğalgaz tedarik güvencesi vermesi sağlanmalıdır. Yine BOTAŞ'ın şartsız olarak OSB'lere son dakikada tek taraflı hazırlanmış sözleşme dayatılmamalı ve herkese eşit davranılmalı ve şeffaf olunmalı.''

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Türkiye için enerji verimliliğinin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Enerji verimliliğiyle ilgili Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'nin hazırlayan Türkiye'nin bu alanda gerekli bilgiye sahip olduğunu ama uygulamada eksiklerinin bulunduğunu belirten Bakan Yıldız, sanayicilerden enerji verimliliği konusunda yapacakları yatırımlara ek bir harcama gözüyle bakmamalarını istedi.

Enerji tasarrufunun sağlanması için yapılacak küçük yatırımların toplamının Türkiye'nin yeni enerji yatırımları yapmasına gerek bırakmayacağını vurgulayan Yıldız, enerji verimliliği konusunda yapılacak yatırımları kısa sürede kendisini amorti edebilme özelliğine sahip olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmamasına rağmen sanayicisine ucuz enerji sağlamayı başaran birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:''Bugün, 27 Avrupa ülkesi arasında doğalgazı OSB'lere en ucuz sağlayan birinci, 22 ülkesi arasında ise elektriği en ucuz sağlayan birkaç ülkeden biriyiz. Bu ister giydirilmiş ister giydirilmemiş fiyatlarla böyle. Toplumda ağız alışkanlığı var, 'doğalgaz pahalı, elektrik pahalı' diye. Gerçek hiçte böyle değil. Biz bunu doğalgazı dövizle alıp lira ile satan bir ülke olarak yapıyoruz. Rusya'daki toplantılarda fiyatları öğrenince nasıl başardığımıza şaşırdılar. Çünkü biz dünyanın gerçeklerine göre hareket ediyoruz.''

-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, organize sanayi bölgelerinin (OSB) Türkiye'nin sanayileşmesindeki önemini, değerini dünyada herkesin takdir ettiğini ve OSB'lerin gerçekten bölge için örnek teşkil ettiğini söyledi.

Herkesin bunların nasıl başarıldığını merak ettiğini belirten Ergün, şöyle devam etti: ''Yeni sanayileşen ülkeler, bu konuda daha da heyecanlılar. Bazen ziyaretimize geliyorlar, biz diyoruz ki işin teorik yanını bir kenara koyalım, kendi gözünüzle görmeden olmaz bu işler. Sen gel, bakanlıkta çay kahve içeceğimize, organize sanayi bölgesinde çay kahve içelim, kendi gözünle gör. Bazen geliyoruz, 'adam diyor ki ben bunu rüyamda görmüştüm, bizim ülkemizde de böyle bir şey olması lazım'.

Bölgemizdeki birçok ülke için örnek teşkil eden bir organize sanayi bölgesi yapımız var. 50 senelik bir tecrübemiz var. Bir mevzuat yeniliğine ihtiyaç var. Zaman zaman tadilatlar yapıldı ama kapsamlı bir gözden geçirmeye ihtiyaç var.

Ancak, bölge enflasyonu oluşmaya başladı. Organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölge, şu bölgesi, bu bölgesi... Bu konularda o kadar fazla icat çıkarmaya gerek yok, başka konularda çok çıkarılacak icatlar var. Bu konuda, yeterince icat çıkarılmış birbirinin tekrarına başladı işler. Yenilik yapacağımız işler başka alanlardır.''

Bakan Ergün, organize sanayi bölgelerinin mevcut halinde daha iyi, daha dikkatli yönetilmesi gerektiğini belirterek, OSB yönetimlerinin kaçak yapılaşmaya izin vermemesi gerektiğini bildirdi.

Bir gıda tesisinin yanına mıcır tesisi kurulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Ergün, şunları söyledi: ''Adam burada gıda tesisi kurmuş, bir organize sanayi bölgesinde yanına mıcır tesisi ruhsatı vermişler. Bunu kime, nasıl izah edebilirsiniz? Bu dikkatsizliklerden mutlaka kaçmak lazım, yoksa OSB'lerden insanlar uzaklaşırlar. Buralar güven duyulan kurumlardan, güvenilmeyen kurumlar haline dönüşür. Birtakım çalışmaları yapıyoruz. Bugün inşallah parlamentodaki yasa çalışmaları biter.''