TR

Gönen’de stratejik yol haritası hazırlığı (17.07.2012)

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 1.5 yıl sürecek ve stratejik yol haritasını belirleyecek olan 2014-2023 Bölge Planı hazırlık toplantılarını Isparta’nın Gönen İlçesi’nde sürdürdü. Gönen için havaalanı, organize sanayi bölgesi, kurulacak Kara Havacılık Okulu’nun bulunduğu kavşak noktada alışveriş merkezi kurulması ile Güneykent’teki gül turizmi hareketinin önemi vurgulanan toplantıda, bölgenin zengin endemik bitki örtüsüyle tıbbi bitkiler üretiminde üs olabileceği, seracılık ile tüm yönleriyle tarım haritasının çıkarılması sonrasında ürünler bazında organize tarım alanları oluşturulması ele alındı.

Gönen Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’ndaki Bölge Planı çalışması, Keçiborlu Gönen Kaymakam Mehmet Keklik’in başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ile ilçe müdürleri, muhtarlar, STK temsilcileri katıldı. 10 yıllık bölge planı hazırlık toplantının çok önemli olduğunu belirten Kaymakam Mehmet Keklik, bölgenin ve Gönen’in önceliklerini belirlemek amacıyla BAKA’ya sürdürdüğü çalışmalar için teşekkür etti. Gönen Kaymakamı, il merkezine çok yakın ilçenin, havaalanı, organize sanayi bölgesi ile kurulacak Kara Havacılık Okulu’nu içerdiğini ve Güneykent’te başlayan gül turizmi hareketinin önemini vurguladı.

İlçede refah düzeyini etkileyecek öne çıkan değerlere bakıldığında tarım ve hayvancılığın ileriki yıllarda etkisini kaybetmeden devam edeceğini düşündüğünü belirten Kaymakam Mehmet Keklik, “Üzerine yoğunlaşacağımız en önemli unsurlardan birisi tarımın geliştirilmesi. Tarım için en önemlisi gül ve elma üretimi. Bu anlamda 2 yıldır üzerinde durduğumuz seracılık. Bölgemizde sulama sıkıntımız yok düz arazilerimizle seracılığa uygun” dedi.

Köylerdeki seracılığın dikkat çektiği Gönen merkezinde de seracılığa örnek olacak 1 dönümlük seranın kurulduğunu ve Gönen’de daha iyi tarım uygulamalarının yapılması gerektiğini kaydeden Gönen Kaymakamı Mehmet Keklik, ilçe için turizm ve eğitimin de önemini vurguladı. Gönen için bölge planında olması gereken saç ayağı olacak 3 önemli unsurun tarım-hayvancılık, turizm ile eğitim olduğunu düşündüğünü belirtti.

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün de, plansızlıktan olumsuzluklar yaşandığını, bir sonraki adımın hesap edilmesinin önemini vurguladı. Ortak akıl toplantıların düzenlenerek ‘mevcut kaynakların ortaya yatırılarak en iyi şekilde nasıl değerlendirilebiliriz’ diye kaleme alınıp kısa ve uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini ve BAKA’nın düzenlediği Bölge Planı Hazırlık toplantısının bunun iyi bir örneği olduğunu vurguladı.

GÜL TURİZMİ BİLİNCİ

Hem bölge planı için düzenlenen toplantı ve diğer çalışmaları hem de gül potansiyelinin değerlendirilmesi çalışmaları için BAKA’ya teşekkür eden Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, yörede üretilen en önemli tarımsal ürünün gül olduğunu hatırlattı. Isparta’da gül turizmi bilincini Isparta’nın  ilk defa BAKA ile kavradığını ve bunun olabileceğini anladığını belirten Güneykent Belediye Başkanı Gözgün, şöyle devam etti:

“Bu konuda BAKA’nın Japonya’daki altyapı çalışmalarının, diğer ülkelerdeki fuarlarda tanıtım faaliyetlerinin semereleri alınmaya başladı. Geçen yıl BAKA ile Güneykent’te workshop yaptık. Geçen yıl 4’ü Japon 2’si ABD’li 6 kişiden bugün 500 kişiye çıkıyorsunuz ve tur operatörleri Güneykent’e geliyor. Biz Amerika’yı ikinci kez keşfetmiyoruz. Bulgaristan bunu yapıyor. Davraz’ı ile Eğirdir’i ile Antalya’ya yakınlığıyla biz müthiş bir potansiyeliz. Yani Bulgaristan’dan 10 kat potansiyelimiz var. Gülden kazandığımız paranın onlarca katını kazanıyorlar. Müthiş bir potansiyel, bir tarımsal ürün arkasından neler getirdi.”

Güneykent’ten Aksu’ya ve Sütçüler’e kadar geniş alanda çok sayıda endemik bitki çeşidin bulunduğunu söyleyen Başkan Gözgün, “Tıbbi bitkiler üretiminde bir üs olmalıyız diyerek araştırma yaptık. Endemik bitkilerin ciddi anlamda önemli bir potansiyel olduğunu gördük. Çok ilginçtir dağa çıktığınızda bitkiler size ‘ben buradayım’ diyor. Biz bunu nasıl turizm potansiyeline dönüştürebiliriz sorusunun cevabını bulmalıyız” dedi.

KARAYOLU KAVŞAĞI VE HAVACILIK OKULU

Gönen Güneykent’in Keçiborlu’nun turizmin dinamizminin merkezi olan Antalya’ya giden yolun tam kavşak noktasında olduğunu, buranın havaalanından, Isparta ve Burdur kavşağında gelen ile gidenlere hitap edebilecek nokta olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, Kara Havacılık Okulu’nun 2015’te geleceğini ve bunun için de hazırlık yapılması gerektiğini söyledi. Potansiyelin oluştuğunu vurgulayan GÖZGÜN, 2005 kamulaştırılan Sergi ve Fuar Alanı’nın atıl durumdan kurtarılması, buraya markalı ürünlerin satış mağazalarının bulunduğu alışveriş merkezi kurulmasının gerekli olduğunu ve bunu yapmaya Güneykent Belediyesi olarak hazır olduklarını belirtti.

Gönen’deki toplantıda katılımcılar, Güneykent’te üreticinin gülde güçbirliği oluşturup rekabet eder duruma gelmesinin ardından piyasa şartlarının üzerinde rakamlara ulaşmasının ‘Birlikte hareket etmek büyük güç örneği’ olduğunu belirtti. İhracat konusunda üstbirlik oluşturulması, toprakların tarımsal ürünlere yönelik tarım haritasının çıkarılması, toprak numuneleri, iklimsel raporlamalar ve bölgede mevcut ürünlerin analizleriyle ‘Nerede ne ürün’ tespitinin yapılması ve ardından da ürünler bazında organize tarım alanlarının oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, uzmanlar Gülden Karakuş ve M. Muhsin Vural’dan oluşan BAKA ekibi, Gönen’de katılımcılara bölgenin güçlü zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini içeren GZFT anketini uyguladı. Katılımcılara bölge planı içeriği ve planın hazırlanma aşamaları, BAKA’nın neden kurulduğu, bugüne kadar faaliyetleri hakkında da bilgi verildi.