TR

Tüketiciyi Bayram Ettirecek Yeni Haklar (15.08.2012)

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketici Kanun taslağının ayrıntılarını gazetecilerle biraraya geldiği iftarda açıkladı. 54 maddelik Tasarı taslağı tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücreti gibi isimler altında 31 kalemde alınan bedellerin kaldırılmasını öngörüyor. Bakan Yazıcı, bu ücretlerin bazılarının ayıklanacağını, bankalarla uzlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Yazıcı, hazırlanan taslak ile yasanın kapsamının tüketiciler lehine genişletildiğine vurgu yaptı.

Yasa taslağına göre, banka kredi sözleşmesi imzalamadan en az 1 gün önce, sözleşme şartları hakkında tüketiciyi yazılı olarak bilgilendirmek zorunda. Tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kredi sözleşmesinden cayabilecek. Kredi verilmesi sigorta yaptırılması şartına bağlanamayacak. Konut ve otomobil gibi tüketici kredileri için hesap açılması halinde bu hesaptan herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek. Tüketici kredilerinde faiz oranı sabit ve değişken olmak üzere iki yöntemle belirlenecek. İşte 54 maddelik yasa taslağındaki dikkat çeken maddeler.

Cayma Süreleri Uzuyor

Taslak işyeri dışında yapılan sözleşme, mesafeli sözleşme ya da devre tatil sözleşmelerinde cayma hakkı sürelerini de uzatıyor. Devre tatillerdeki 10 günlük cayma hakkı süresi 14 güne, kapıdan satışlar ve mesafeli satışlardaki 7 günlük cayma hakkı süreleri ise 14 güne çıkarılıyor. Taslağa göre tüketici sipariş vermediği bir ürünün kendisine gönderilmesi durumunda bundan sorumlu olmayacak. Malın tesliminden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplardan üretici sorumlu olacak. Maket üzerinden satışı yapılan ve binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan konut kampanyaları sıkı şekilde denetlenecek. Tüketici, ödemelerini banka üzerinden ve tarafların rızasıyla yapacak, dolayısıyla konutun inşasına başlamamış firmalar tüketiciden ödeme alamayacak. Taşınmazlara ilişkin teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkarılacak.

Kapıdan Satışa Sermaye Şartı

Kapıdan satışlarda ise firmalara 50 bin TL sermaye şartı getiriliyor. Ayrıca 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılıyor. Taslağa göre mesafeli satışlarda ise mal ya da hizmetin teslimi 30 günü aşamayacak.

Turlara Çeki Düzen

Milyonlarca yerli ve yabancı turisti ilgilendiren paket turlar yeniden düzenleniyor. Tüketicilere paket tur sözleşmeden dönme hakkı getiriliyor. Taslağa göre paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicinin uğradığı her türlü zarardan sorumlu olacak. Elektrik, su, doğalgaz, internet , telefon gibi aboneliklerde tüketicileri koruyucu düzenlemeler yapılacak. Abonelik sözleşmelerinin kapsamı genişletilerek her türlü abonelik, kanun kapsamına dahil edilecek. Müteşebbis, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, yönetmelikte belirlenecek süreler içinde yerine getirmek zorunda olacak. Aksi halde tüketici bundan sorumlu olmayacak. Devre tatil ve uzun süreli tatillerde sözleşme kurulmadan önce ön bilgilendirme yükümlülüğü getiriliyor. Cayma hakkı süresi 10 günden 14 güne çıkarılıyor.

İndirimli Satışa Sınır

54 maddelik Tüketici Kanun taslağı mağazalardaki indirimleri de çeki düzen getirecek. Mağazalar artık her zaman indirim günleri yapamayacak. Etiket fiyatlarını önce şişirip, sonra indirim varmış gibi gösteremeyecek. Yeni düzenlemeye göre; indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilmesi zorunlu olacak. Mağaza indirimden önceki fiyatın geçerliliğinin ispat etmek zorunda kalacak.

Otomobiller Türkçe Konuşacak

Ürün üzerinde yer alan, kullanıma ilişkin bilgileri Türkçe olması zorunlu olacak. Örneğin emniyet kemerinizi takınız gibi güvenlikle ilgili bilgilendirmenin yabancı dilde değil Türkçe yapılacak. Tanıtım ve kullanıma ilişkin hususların, malın üzerinde de yer alması halinde, yazılı ve sesli ifadeler Türkçe olacak. Bu maddeye göre seyahat sırasında yol bilgilerini toplayan otomobiller sürücüleri ve servisler ile İngilizce değil Türkçe konuşacak.

Mahkemeden Önce Heyete Gidilecek

Tüketİci sorunları hakem heyetleri yeniden yapılandırılacak ve tüketicilerin haklarını aramaları kolaylaştırılacak. Tüketici sorunları hakem heyetlerine yalnızca tüketiciler başvurabilecektir. Hakem heyeti kararlarına karşı mahkemeye itiraz edilmesi durumunda tüketici vekalet ücreti ödemeyecek. Tüketicilerin Mahkemeye başvurmaları esnasında peşin olarak alınan mahkeme masraflarının (tebligat, tanık, bilirkişi vb.) mahkeme kararı ile birlikte alınacak.