TR

Araçların Boyut Ölçüm Toleransı Hakkında (16.01.2013)

Sayın Üyemiz,
 
8 Kasım 2012 tarih ve 28461 Sayılı resmi gazetede yayımlanan " araçların yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Toleransları" Hakkındaki Yönetmelik`in 5. maddesinde araçların azami yüksekliklerinin 4 metre olacağı, 8. maddesinde ise noyut ölçüm toleransının araçlar için belirlenen boyutların %2`si olarak kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.
 
Yönetmelikte belirtilen boyut ölçüm toleransının, uluslararası taşımalarda kullanılan high cube konteyner taşımacılığında yeniden değerlendirilmesi konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.
 
Konu hakkında ilgili Bakanlıktan alınan cevabi yazıda, anılan Yönetmeliğin, karayolunda yapılmış olan, tünel, köprü, üst geçit gibi alt yapıların zarar görmemesi ve uluslararası geçişler ile karayolu ticareti yapılan ülkeler tartı ve boyut yeknesaklığının sağlanması amacıyla yayımlandığı, bunun yanı sıra ülke genelinde boyut denetiminin aynı zamanda başlatılması amacıyla, 16,11,2012 tarihinden 31,03,2013 tarihine kadar; boyut ölçümlerinin Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında test amaçlı yapılmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir.
 
Üyelerimize Duyurulur.