TR

Enerji Hanım’la yılda 4 milyar dolar tasarruf (01.02.2013)

Bir dizi eğitim etkinliği ve tasarruf kampanyasından oluşan Enerji Hanım Projesi, “Kendiniz İçin Küçük, Türkiye İçin Büyük Bir Adım” sloganıyla Kayseri’de başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 için Türkiye’nin önüne yeni bir hedef koydu: “2 trilyon dolarlık milli gelir, 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye, 2023’te sıfır israf noktasına ulaşacaktır.” Bakan Yıldız, projeyle yılda 4 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi.


Tasarruf kampanyasının yüzü olan ‘Enerji Hanım’, ilk kez Kayseri’de halkın karşısına çıktı ve etkili bir sunum yaptı. Enerji tasarrufu eğitim toplantıları 20 ilde daha gerçekleştirilecek. Enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılmasını amaçlayan ilk toplumsal proje olan ‘Enerji Hanım’ harekete geçti. Bir dizi eğitim etkinliği ve tasarruf kampanyasından oluşan Enerji Hanım Projesi, ‘Kendiniz İçin Küçük, Türkiye İçin Büyük Bir Adım’ sloganıyla Kayseri’de başlatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla, 500 milyar dolar ihracat olarak açıklanan 2023 hedeflerine işaret ederek, “2023’te israfı da sıfıra indirmiş olacağız” dedi.
Kayseri halkının büyük ilgi gösterdiği toplantının açış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufunun ülke ekonomisine büyük getirisi olacağını anlattı.
YATIRIMIN YÜZDE 50’Sİ
Tasarrufun refah seviyesini düşürmek anlamına gelmediğini belirten Taner Yıldız şöyle konuştu: “Yıllık 4 milyar dolarlık tasarruf demek, Türkiye’nin yıllık enerji yatırımının üretim bölümlerinin yapımı için harcanan paranın yüzde 50’si demek. Bu rakam, tasarrufun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sanayinin edeceği tasarruf ile birlikte yıllık tasarruf miktarı 15 milyar liraya çıkacak. Bu da, enerjiye ödediğimiz toplam 60 milyarın yüzde 25’i demektir.”
Başbakan Erdoğan’ın enerji tasarrufu sağlayan elektrikli ev aletlerinin fiyatlarının yüzde 10 daha düşürülmesini istediğini bildiren Taner Yıldız, tasarruflu elektrikli ev aletleri satışının arttığını ve 2012’de 1 milyon 100 bine ulaştığını açıkladı. Dünyada 1.4 milyar insanın elektrikle hiç tanışmamış olduğuna işaret eden Bakan Yıldız şunları söyledi: “Seferberliği aileden başlattık. Sanayicilerle tasarruf çalışmalarına devam edeceğiz. Projeyi yürüten Enerji Verimliliği Derneği ENVER’i kamu yararına çalışan dernek statüsüne almak için de çalışma başlattık. Enerji Hanım Projesi çok önemli bir projedir. 2023’e yönelik hedeflerimiz var. 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla, 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Burada söylüyorum. 2023’te israfı da sıfıra indirmiş olacağız.”
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit de, enerjinin gün geçtikçe daha büyük önem kazandığını söyledi. Türkiye’deki enerjinin yüzde 75’inin yurt dışından karşılandığını hatırlatan Akşit, “Kalan kısmını ise yerinde yerli kaynaklarla temin ediyoruz. Toplam enerjinin de yüzde 33’ü sanayide, yüzde 30’u binalarda ve yüzde 16’sı da ulaşımda kullanılıyor. Yani toplam tüketilen enerjinin önemli bir bölümü evlerimizde tüketiliyor. Bugünkü toplantının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.
HALKIN KARŞISINA ÇIKTI
Yapılan açış konuşmalarından sonra, tanıtım kampanyalarının yüzü olan ‘Enerji Hanım’, Kayseri’deki ilk toplantıda halkın karşısına çıktı. Renkli ve hareketli sunumuyla enerji tasarrufunu anlatan Enerji Hanım, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Tasarruf önlemlerinin anlatılmasından sonra, etkinliği izleyenler arasında yapılan çekilişle 50 kadına, buzdolabı, çamaşır makinası gibi tasarruflu elektrikli ev aletleri verildi.

KAYNAK: İTO