TR

TSE BAŞKANI ITSO'DAYDI (21.03.2012)

Gül ürünlerine kalite standardı geliyor.

Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, ITSO’nun daveti üzerine geldiği Isparta’da önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Şentürk, gül ürünlerine kalite standardı getirilmesi için bir komisyonun kurulacağını ve çalışmanın bu yıl içinde bitirileceğini bildirdi.

 

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk ITSO’nun daveti üzerine Isparta’ya geldi. ITSO toplantı salonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Şentürk, dünya standartlarındaki gelişmeler hakkında bilgiler verdi. TSE Başkanı Şentürk’ü, ITSO’da Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen ile yönetim kurulu üyeleri ağırladı. TSE Antalya Bölge Koordinatörü Hüseyin Özdamar, TSE Isparta Temsilcisi Sevim Sezen’inde hazır bulunduğu ziyarette, ITSO Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, toplantı öncesi yaptığı açıklamada TSE ile bir protokol imzaladıklarını, bu protokolün Oda üyelerine avantajlar getirdiğini belirtti. Başdeğirmen, protokol amacının üyelere hizmet verme noktasında hem çabukluk hem de kalite artırımı sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi:

 

 

ÜCRETLENDİRME CİROYA GÖRE OLSUN

“Başkanımızdan bazı taleplerimiz olmuştu. 2007 yılına kadar Isparta’da TSE birimi yoktu. Diğer illerdeki birimlere müracaat ediliyordu. Ama 2007’de müracaatımızla TSE birimi Isparta’ya açıldı ve 2009’dan sonra da faaliyete başladı. TSE birimi Isparta’ya geldiğinde ilimizde belge alan 113 firma varken 2009’dan sonra bugüne kadar bu rakam 240’a çıktı. Buradaki amaç tüketicinin aldığı ürünlerin kaliteli olarak almasıydı bunu da sağladığımız düşüncesindeyiz. Bu tür işlemler şu an Isparta’da yapılabiliyor. TSE belgesi alan işletmelerimizin daha önceden ücretlendirilmesi ciroya göre yapılıyordu. Fakat sonradan uygulama kaldırıldı ücretler standart hale getirildi. Az ciro yapanla çok ciro yapan aynı parayı ödemek zorunda kaldı. Biz bunu tekrar eskiden olduğu gibi ciroya göre ücret alınmasını istiyoruz. Rekabet şansı olsun haksız rekabeti ortadan kaldırmak istiyoruz. Firmalar sadece TSE belgesiyle yetinmiyorlar. CE, ISO belgelerini de alıyorlar. Bunların da kontrolleri TSE’ye ait. Ayrı ayrı birim olduğu için kontrolleri de ayrı ayrı geliyor ve ayrı ücret alınıyor. Bu 3 birimin aynı anda kontrollerinin yapılması yönünde bir talebimiz olmuştu.

 

GÜLÜN KALİTESİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Ayrıca Isparta markası olan gül ürünlerini belgelendirmek istiyoruz. Kalitesiz gül ürünü olmasını istemiyoruz. Bunla alakalı önemli çalışmalar içerisindeyiz. Daha önceden sağlık bakanlığının Isparta’da çalışmaları vardı. TSE’nin de buna kalite standardı getirmesi gerekiyor. Bu standardı getirmesi için acilen bu programın gündeme alınması gerekiyor. TSE ilimize geldiğinden bu yana bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapıyoruz. Bunlar da tabi bizim üyelerimizin ufkunu açan kaliteyi artıran çalışmalar. Bunlar ücretle yapılıyor bu ücretlerin daha makul seviyeye çekilerek daha fazla üyeye ulaşılmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca helal gıdalar konusunda bir çalışmamız var. Isparta’da helal gıdayı sağlayan birkaç firmayı ilk etapta faaliyete geçirip bunu belgelendirmek istiyoruz.”

 

STANDARTLARA HÂKİM OLAN DÜNYA TİCARETİNE HÂKİM OLUYOR

TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise artık eski dünyanın olmadığını ulusal dünya diye bir pazar kalmadığını belirterek, ulusların kendi aralarında alışverişi diye bir olgunun geliştiğini belirtti. Pazarın tamamen küresel bir hale geldiğini ifade eden Şentürk şöyle devam etti:

“Dünya Ticaret Örgütü’nün önem verdiği ve küresel pazarın kaçınılmaz şartı olan tek standart tek belge anlayışına doğru tüm dünya hızla gidiyor. Her ülke kendi standartlarına göre ürün ürettiği zaman küresel pazarda bu ürünlerin kendilerine karşılık bulması imkânsız hale geliyor. Onun için tüm dünya ulusal standartları terk edip ortak olarak kabul edilen standartlara doğru geçiş yapıyor. Standartlara hâkim olan dünya ticaretine hâkim oluyor. Artık standartlar savaşı veriliyor. Bir ürünün standarda göre üretilmesi artık yetmiyor. Ayrıca belgelendirmesi gerekiyor. Çünkü artık eskisi gibi Avrupa sizin malınızı alıp laboratuara göndermiyor. Belgesini istiyor. Varsa ülkesine alıyor. Bu mantıklı bir sistem.”

 

ISPARTA YÜZDE 20 İNDİRİMLİ FAYDALANACAK

Diğer taraftan ITSO ile imzalanan protokol kapsamında Isparta’ya çeşitli avantajların sağlanacağını müjdeleyen Şentürk, şunları söyledi:

“Protokolümüz kapsamında burada verilecek eğitim ücretlerinde indirim yapacağız. Isparta’da diğer Odalardan farklı olarak iş güvenliği eğitimleri verilecek. Ciro ücreti konusuna gelecek olursak 2009 yılında ciro üzerinden ücret alımı sabit fiyata bağlandı. Bundaki sebep; firmaların yüzde 90’ına yakını cirolarını sıfır olarak bildirdi. Yani burada kötü niyet ortaya çıktı. Biz de bunun önüne geçmek için sabit fiyat getirdik. Cironun gerçekten takibi olsa bizim de işimize gelir. Payımız daha çok olur. Sabit ücret sıfır cironun önüne geçiyor. Ama protokol kapsamında bu ücrete yüzde 20 indirim yapılacak.

 

 

GÜL İÇİN KOMİTE

Ayrıca Isparta’nın markası olan gül için de bir komite kurulacak. Bu komiteye firmaların temsilcilerini de çağıracağız. Bir aksilik olmazsa gülle ilgili bir standart çıkaracağız. En önemlisi de TSE tarafından yapılan kontrollerin illerde bulunan kimseler tarafından yapılmasını istiyoruz. Bu konuda istihdam sağlayacağız. Buradan da çağrıda bulunmak istiyorum mühendis arkadaşlarımız bizlere ulaşsınlar. Günlük 200 TL vereceğiz ve sigortalarını yapacağız. TSE yeni bir yapılanmaya gidiyor. Yani hantal yapıyı ortadan kaldıracağız.”

Ardından ITSO Başkan Yardımcısı Başdeğirmen, TSE Başkanı Şentürk’e oda hakkında bilgiler verdi. Yönetim Kurulu Üyeleri ile de faaliyet alanları ve merak ettikleri konularla ilgili sohbet eden Şentürk, Ispartalıların TSE’den daha fazla yararlanmasını sağlayacaklarını bildirdi.