TR

Kozmetik konusunda Isparta önemli bir potansiyel (29.07.2013)

 

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgen Özer, Isparta’nın kozmetik konusunda gül gibi önemli bir değere sahip olmasını çok büyük bir şans olarak nitelendirdi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Isparta’yı önemli bir kozmetik merkezi haline getirme ve dünyada söz sahibi yapma hedefi doğrultusundaki çalışmaları hızla devam ediyor. Bu kapsamda, hem üyelerin son gelişmelerden haberdar olması hem de Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de yaptığı denetimlerde zaman zaman yaşanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla ‘Kozmetik de İyi Üretim Uygulamaları, Tıbbı Aromatik Ürünler ve Sektörün Sorunları’ konulu bir eğitim ve konferans düzenlendi.

ITSO önderliğinde, Isparta’nın kozmetik sektöründe söz sahibi olan firmalara yönelik SDÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Tortop, Meclis Üyesi Süha Kaya ve sektör temsilcileri, SDÜ Gülar Müdürü Doç. Dr. Fatih Ali Canlı ve Sağlık Müdürlüğü yetkilileri hazır bulundu. Eğitim toplantısına konuşmacı olarak Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumu Başkan Yardımcısı Hemşehrimiz Dr. Ercan Şimşek, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özgen Özer, Yrd. Doç. Evren Gökçe, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kartal katıldı. Eğitim toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumu Başkan Yardımcısı Hemşehrimiz Dr. Ercan Şimşek, Sağlık Bakanlığı’nın Isparta araştırma geliştirme laboratuarı kurmayla ilgili çalışmalarından bahsetti.Bakanlığın Isparta’da gül ürünleri üretiminin kalitesi ve güvenilir olması konusunda çalışmalar yaptığını belirten Şimşek, “Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebiyle Sağlık Bakanlığımız olarak, Isparta’da araştırma geliştirme laboratuarı kurmak ve yol haritası çalışmaları için toplantılar yapıyoruz. Bakanlık olarak, daha güvenli ve daha yeni ürünler geliştirilmesi noktasında üretim yapan firmalara destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün gül ürünleri üretimi yapan firmaların bilgilendirilmesi amacıyla Ticaret ve Sanayi Odamız önderliğinde Bakanlığımızın desteği ile alanında uzman akademisyenler tarafından bazı konularda bilgi alacağız. Umarım faydalı olur. “

Ardından Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özgen Özer, Yrd. Doç. Evren Gökçe, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kartal bilgi verdiler. Prof. Dr. Özer, Isparta’nın en önemli doğal güzellikleri arasında yer alan gülün büyük bir şans olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Türkiye’de Isparta çok doğal zenginliğe sahip bir il olmasına rağmen buradan çıkan ürünlerin az duyulması doğal kaynağın harcanması bizleri üzdü. Duyuyoruz ama yerinde görmek uzaktan bilmekten daha anlamlı. Küçük bir hikaye anlatacak olursam elimizdeki değeri nasıl değerlendiremediğimizi görmemize imkan sağlayacaktır. Ben Amerika’ya gittim, orada gül bahçesi gül bahçesi dediler, dağları taşları aştık baktık ki küçücük bir gül bahçesi. Hollanda da laleler yine öyle. Bizim böyle bir değerimiz var ve değerlendiremiyoruz. Öz kaynaklarımızın değerlendirilmesi gerekiyor. Isparta’nın turizminin de bu şekilde kalkınacağını düşünüyorum. “dedi. Prof. Dr. Özgen, gül ürünleri üretimi yapan firma yetkililerine, kozmetik ürünlerinin hammaddeden ürün haline gelip piyasaya sürülmesi evrelerini en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Ardından Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kartal Bitkiler ve diğer doğal ürünlerden nasıl bir hammadde elde edilir? Bunlardan elde edilecek olan gıda takviyeleri ve kozmetik ürünleri ve ürünlerin geliştirilmesi konularında bilgi verdi. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Evren Gökçe Ürün Bilgi dosyası hakkında bilgiler verdi.