TR

Türkiye'nin Beyaz Altını (09.04.2012)

SDÜ Pomza Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Dünya’nın Pomza Rezervlerinin yüzde 45’inin Türkiye’de olduğunu söyledi.

SDÜ Pomza Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, Pomzanın önemini anlattı. Türkiye için önemli bir maden olduğunu belirten Gündüz, “Pomza öyle önemli bir maden ki 250 sektörde kullanım alanı mevcut ve ekonomik değeri çok yüksek.”dedi.

Prof. Dr. Gündüz şu bilgileri verdi,

“Pomza yapı sektöründe kullanılıyor. Ancak Pomzaya genel anlamda bakıldığında 250’nin üzerinde ayrı sektörde değerlendiriliyor. En hassas kullanım yerleri savunma sanayide çok uç noktalarda değerlendiriliyor. Kimya Sektöründe çok geniş alana yayılmıştır mesela bugün  mullanılan diş macunlarında bile pomza taşı beyazlatıcı hammadde yer alıyor. Özellikle Avrupa Belediyelerin büyük bir kısmında içme sularının arıtılmasında da pomza ana filtrasyon malzemesi olarak değerlendirilmekte. Ziraat sektöründe, seracılıkta, çölleşmiş olan bölgelerde yatak malzeme özelliğine de sahiptir.

Pomzanın asıl ekonomik değeri nano teknolojik ürünlerin kullanılmasında ortaya çıkıyor. Öyle ki bu ekonomik potansiyeli ile pomza tek başına Türkiye’nin cari açığını kapatabilir.

Geleceğe yönelik pomza kaynaklarımızı biz sadece inşaat sektöründe kullanmakla kalmayıp çok daha ekstram olacak nitelikte nano teknolojik ürünlerin yapılmasında da pomza önemli bir ekonomik değere sahiptir. Pomzanın kullanım imkanlarının ortaya konmasında ülkemizin ekonomik açıdan ulusal bazda ve uluslar arası ticarette büyük bir yer alacaktır. “