TR

K belgesi sahipleri bunlara dikkat (12.05.2015)

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Uygun, K belgesi sahiplerinin Ulaştırma Bakanlığı’nın cezai yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmamaları için süre uzatımları ve araç satışlarıyla ilgili bildirim sürelerini geçirmemelerini istedi.

 

  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nakliye Sektörü temsilcisi Mustafa Uygun,  K yetki belgesi sahiplerini ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Ulaştırma Bakanlığı’nın cezai yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmamaları için K belgesi sahiplerinin süre uzatımları ve araç satışlarıyla ilgili bildirimleri yapması gerektiğine dikkat çeken Uygun, şu açıklamayı yaptı:   

“Sektör temsilcileri K belgeleriyle ilgili her türlü konuda ITSO’daki K Belgeleri birimimizden bilgi alabilirler.K belgesine sahip üyelerimizin mağdur olmaması için böylebir uyarıyı yapma gerektiği hissettik. Yönetmeliklerde belirtildiği gibi K yetki belgesi sahiplerinin araçlarını sattıktan sonra 60 gün içerisinde bildirim yapmalarının zorunlu. Aksi halde üyelerimiz 519 TL cezai yaptırımla karşılaşabilirler. Bunun yanı sıra yetki belgesi sahiplerinin belge yenileme sürelerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Belgenin geçerlilik süresi dolmadan 60 gün içerisinde belgelerini yeniletmeleri gerekiyor aksi halde belgeleri iptal olur yeni belge almak zorunda kalabilirler.”  

Konuyla ilgili yönetmelikler şöyle:

(1) Yetki belgesi sahiplerinin dikkatine

a) Yetki belgesi alındıktan sonra taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarının kazaya uğraması, yanması, hurdaya ayrılması veya benzer bir mücbir sebepten dolayı iş göremez duruma gelmesi veya taşıt satışı yapmış olmaları halinde, bu durumları değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa bildirirler. Bakanlığa bildirimin yapıldığı tarihte veya söz konusu durumların Bakanlıkça tespiti halinde tespitin yapıldığı tarihte bu taşıtlar taşıt belgelerinden re’sen düşülür. Belirtilen nedenlerle bu Yönetmelikte öngörülen asgari kapasite şartının kaybedilmesi halinde; asgari kapasitenin kaybedildiği tarihin başlangıcı olarak taşıtların kazaya uğrama, yanma hurdaya ayrılma veya benzer bir mücbir sebepten dolayı iş göremez duruma geldiği tarih veya taşıtın satış tarihi esas alınır.